2010. június 16., szerda

TOLVAJ

Igen, így nagybetűvel. Az éjszaka leple alatt valaki ellopta a lekdevesebb virágomat a lépcsőházból. Ez egy tűzpiros korallvirágo volt még lánykorában. Nekem nem volt munkám, nagyon szűkösen éltünk.  Mégis, 4 évvel ezelőtt egy reggelen a kedvesem ezzel állított be. Az a nap a születésnapom volt. Akkor elvirágzott és a sötét lakás miatt csak szépen zöldellt, de virágja nem lett. Aztán 2008 októberében megtámadta valami rejtélyes betegség, lehullatta az összes levelét és majdnem elpusztult. Azért sok hét gondoskodás után kihajtott. Lett neki két pici hajtása. Azokat lecsípem és új cserépbe, új földbe ültettem. Egyik szépn nőtt és gyarapodott a lépcsőházban és már abban a fázisban volt, hogy virágozni kellene. Pár nappal ezelőtt róla írtam azt, hogy megtámadta valami szürke féreg. Na azt sikerült kiírtani, de a tolvajokat nem.  A másik sajnos nem sokat fejlődött. Nagyon pici, éppen csak nőtt valamit két év alatt. Nem dobtam ki, mert amíg egy kis élet sugarat látok benne, sajnálom kidobni. Most már csak ő maradt nekem abból az időből. Most már még jobban fogok vigyázni rá.
Nem  nagy érték, de érzelmi szempontból sokat jelentett nekem.

Ugyanonnan ellopták a mi drága Zsuzsanénink két virágját is.

Csak azt kívánom a drágalátós TOLVAJNAK, hogy büntesse meg az Isten ahogy azt érdemli.

Isten óvjon édes virágom, remélem, jó helyre kerültél ahol ugyanolyan szeretettel gondoskodnak rólag, mint én tettem ennyi éven át!

2010. június 15., kedd

Képek





Paprika-virág!


Paradicsom-alakul ő is!



Metélőpetrezselyem! Cérnaszál vastagságúak voltak, de valamiért nem volt szívem kidobni őket. Volt, hogy meg sem locsoltam, arra vártam, hogy elpusztuljon. De nem tette. Csakazért sem. Most már így néz ki:


Na és a titkos küldetésről is essen pár szó. Előljárónak annyi, hogy fél siker. A cserepekbe elvetettem bohóc és metélőhagyma magot. Gondoltam, most kint vannak, van fény bőven, meleg is van, lám, mi lesz belőle. A bohóc kikelt, de alig nőtt valamit és ez elég régen történt. Nem tudom, hogy ez vetés után 8 héttel hogy tud virágozni, mert nekem nem jött be. Egyelőre várok, hátha nyár végére lesz valami belőle.

A metélőhagyma is kikelt, növögetett, aztán jött a hideg esős időszak. Maradt úgy ahogy volt. Most viszont, hogy beköszöntött a meleg, nagyon összeszedte magát és szinte szemmel láthatóan nő. Nagyon szép és erről mutatok most képet:



Szóval kedves Hölgyek és Urak, így néz ki az én hagyma ágyásom per pillanat. Nem nagy szám, de egy próbát megért. Meglátjuk mi lesz belőle, aztán jövőre nekirugaszkodok újra.

Ejtsünk pár szót a többi élőlényről is. Az árvácskák közül újabb 3 tő adta meg magát. Ideje is volt, hoiszen október óta rendíthetetlenül virágoztak. Ők nagyon kidolgozták magukat. A helyükre ftó megy majd, aminek az lesz a küldetése, hogy beárnyékolja az erkélyt. A futó még nagyon kicsi, de a meleg hatására ő is zépen növekedik.
Az angol muskátli elvirágzott, de a bimbók száma alapján hamarosan újra virágba borul. Fura, hogy ilyen kopasz lett.
A futók, amik az erkélyről lógnak lefelé, nagyon szépek. Tele vannak virággal és most már az utcáról is szemet gyönyörködtető a látvány. Milyen jó lesz majd, amikor beborítják az egész erkélykorlátot. Mennyiségileg van is elég szaporulat és jövőre már végigérik az erkélyt teljes hosszában.

Ha időm és gyermekem engedi, akkor ma átültetem a paradicsomokat. Tegnap vettem nagyobb cserepet és abba fogom őket tenni. Remélem, nem jelent gondot az ültetés így, hogy már kezd virágozni.



2010. június 12., szombat

Azám...

..megjelent az első bimbó a paprikán. Már kicsit ki is van pattanva.

Alaposan szemügyre vettem a paradicsomokat is. Rajtuk is van bimbó.
Két hétig nem leszünk itthon és fogalmam sincs, hogy mit csinálok addig velük. Ki fogja locsolni meg minden ilyen? Ha beleállítom őket egy vödör vízbe, akkor túlélik? Nem hinném...Ezt még ki kell találni.

2010. június 11., péntek

Dögök...

Ma felcsaptam virágdoktornak. Na nem a Szomszédok torokgyógyászának.
A hibiszkuszomat ellepték a tetvek. Nagyon kis erőszakosak voltak, a zuhany hatására sem akartak tágítani a helyükről. Szépen kézzel lemostam őket.
A korall virágomat is megtámadta valami szürke lapos dög. Ezt egyenként kellett lepiszkálni a levél nyelekről, ugyanis ott tanyázik és ahol sátrat ver, ott a levél egy idő után elszárad és lehull.


A paprikákat a múlt héten ültettem át nagyobb cserépbe.

IL, azt kérdezném meg, hogy a paradicsomokat mekkora edénybe tegyem? Mindenki csak annyit mond, hogy nagyobba, na de mekkora az a nagyobb? Mondjuk hozzávetőlegesen ha literben adná meg valaki a méretet, akkor lenne sejtésem, hogy mit lépjek. Köszi a választ előre is!